Vietnamilaiset kesäkääryleet -resepti

Kevyet ja herkulliset rullat


Olen aina tykännyt Aasialaisesta ruoasta ja käytän itsekin paljon mausteita sekä raakoja raaka-aineita, mitkä ovat Aasialaiselle ruoalle tyypillisiä. Mieheni ja minä rakastamme myös tulista ruokaa, joten lisään varmaan jokaiseen ruokaan chiliä 😄

Tykkään yleensä tehdä ruokaa fiilispohjalta eli en juurikaan ohjeita selaamalla. Lisäilen ruokaan mitä kaapista lötyy tai tekee mieli. Välillä jos olen kadottanut inspiksen kokeilen kyllä uusia ruokia ohjeiden mukaan ja usein poimin niistä ideoita ja mukailen sitten omanlaiseksi. 

Olemme viime kuukaudet olleet koukussa näihin Vietnamilaisiin kesärulliin, ahh tekee heti mieli niitä! 😋 Olemme syöneet jo pidempään aika vegepainotteisesti, joten nämä ovat olleet helppo ja suht nopea iltapala esimerkiksi töiden jälkeen! 





Tässä meidän reseptimme ja dipit:


Kesärullien täytteet:

  • Riisipapereita, pieniä tai suuria
  • Raakaa lohta / jättikatkarapuja / Quornia / Tofua
  • Paistettuja kananmunia
  • Vermichelli-nuudeleita
  • Salaatinlehtiä
  • Sokeriherneitä
  • Porkkanaa
  • Kevätsipulia
  • Kurkkua
  • Avokadoa
  • Korianteria / Basilikaa

Kesärullien valmistus on helppoa ja nopeaa, mutta ensimmäiset kerrat saattavat viedä aikaa rullauksen suhteen.


Valmistus:

  1. Laita vettä kiehumaan vedenkeittimeen ja ota esille suuri kulho - kaada kiehuva vesi kulhoon.
  2. Pilko kaikki kasvikset pitkuloiksi suikaleiksi sen mukaan, minkä kokoiset riisipaperit sinulla on (pienet vai suuret), vähän kuin sushin teossa. Sokeriherneet olen vain pessyt ja käyttäneet sen kokoisina.
  3. Leikkaa myös raaka lohi tai muu kypsäksi valmistettu täyte viipaleiksi (kana, liha, ravut).
  4. Keitä ohuet vermichelli-nuudelit kypsiksi ja siirrä kulhoon.
  5. Ota leikkuulauta tai suuri lautanen, mihin riisipaperi mahtuu kooltaan hyvin - sen päällä alat rullaamaan.
  6. Kasta yksi riisipaperi kerrallaan kuumaan veteen, ota paistinlasta tms. avuksi, ettei sormet pala! Anna paperin kypsyä kuumassa vedessä hetki, kunnes se muuttuu löysäksi. HUOM. ei kauaa, jos paperi menee ylikypsäksi, se murtuu helposti. Tämän oppii tekemällä mikä on sopiva aika. Poimi paperi sitten lastalla vedestä ja siirrä leikkuulaudalle/lautaselle.
  7. Kokoa täytteitä riisipaperille vähän kuin sushissa ja jätä molemmille reunoille tyhjää tilaa, jotta päät saadaan rullausvaiheessa käännettyä umpeen. Täytteet keskelle pitkittäissuunnassa, niin että ylä- ja alapuolelle jää paljon tilaa. Laita niitä täytteitä mitä haluat: lohta, kasviksia, paistettua kananmunaa, vermichelliä ja yrttejä.
  8. Käännä riisipaperi ensin alhaalta täytteiden päälle "ylöspäin", taita sitten oikea ja vasen kulma riisipaperista sisäänpäin rullan päälle ja ala sitten rullaamaan pötkylää kuin sushia. Riisipaperi muuttuu hetken kuivuessaan tahmeaksi, jolloin se tarttuu hyvin kiinni. Jos se on liian märkä, ei kulmat ja pääty tartu kiinni vaan aukeaa helposti. 
  9. Siirrä valmis rulla lautaselle odottamaan herkuttelua ja rullaile lisää niin paljon kuin sielu sietää! 😋


Tulinen kastike kesärullille:

  • 1 kpl Lime
  • loraus riisiviinietikkaa (käy myös valkoviinietikka)
  • loraus soijaa
  • 1-3 kpl pieniä linnunsilmächilejä (maistele ja tee sopivan tulista)

Sekoita aineista sellainen makukombinaatio mistä pidät - pidätkö enemmän happamasta limestä vai kirpeän etikkaisesta? Olen itse tehnyt tästä aika tulista ja laittanut limeä sekä etikkaa enemmän kuin soijaa. 😊  Itse rakastan etikkaisia kastikkeita ja tämä kuuluu suosikkeihini! 


Pähkinäinen Hoi Sin -kastike kesärullille:
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 4 rkl soijaa
  • 2 tl riisiviinietikkaa
  • 2 tl Shirachaa tai muuta vahvaa Thai chilikastiketta
  • 2 tl seesamiöljyä
  • 1/2 - 1 rkl juoksevaa hunajaa 
  • hieman valkosipulijauhetta

Sekoita aineet keskenään pienessä monitoimikoneessa tai kulhossa haarukalla. Pähkinävoita täytyy sekoittaa aika kauan, että se sulautuu muiden aineiden joukkoon, mutta maltti on valttia! 😉  Tämä on nimittäin hurrrrjan hyvää! 🍤


En tiedä saiko tästä sepostuksesta mitään tolkkua 😂 Olisi varmaan fiksumpi tehdä kuvasarja tai video-opastus - jälkiviisaus. 😑 Mutta ehtiihän sellaisenkin joku päivä tehdä, kun taas herkuttelemme näitä! 
Kesärullat eivät säily kauaa, koska riisipaperi alkaa kuivumaan, joten suosittelen syömään heti kun ne tehdään. Sopii myös illanistujaisiin kivasti 👌


Aurinkoista kevättä ja mieltä kaikille! ☀


💁 - Anni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Äidin kuolema, hyvä vai huono asia?

Hivenainemittaus ja homeopatia

Paras luomudeodorantti!